Sis en POS

SIS en Pos
In Tuzla gaan we bij een 30-tal burgers met een ondersteuningsbehoefte zowel een Supports Intensity Scale (SIS) als een Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) afnemen. Met andere woorden: tijdens een gesprek maken we een ‘spreekwoordelijke foto’ van de situatie (middels de ZRM) en brengen tegelijkertijd door middel van de SIS de bijbehorende ondersteuningsbehoefte in beeld. In datzelfde gesprek trachten we vervolgens duidelijk te krijgen hoe de ondersteuning ter plekke wordt georganiseerd (het ondersteuningsarrangement) en welke rol de eigen kracht, het netwerk, de voorliggende voorzieningen en/of professionals daarin toebedeeld krijgen. Tot slot bespreken we middels de Personal Outcome Scale (POS) hoe deze Bosnische burgers de kwaliteit van hun bestaan ervaren.

Netwerken en buurtkracht
We kunnen dat natuurlijk niet zeker weten maar gezien de situatie die is ontstaan na de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië (1992-1995) veronderstellen we dat er in Bosnië méér gebruik zal worden gemaakt van eigen netwerken, buurtkracht  en dat er wellicht veel minder sprake is van voorliggende voorzieningen en/of professionele ondersteuning. We willen ter plekke onderzoeken of dat ten koste van hun kwaliteit van bestaan gaat. De opbrengsten van dit onderzoek willen we aanwenden om de huidige maatschappelijke beweging in ons eigen land, de kanteling, mee te coachen. 

Face time verbinding
Aanvankelijk stelden we ons uiteraard de vraag in hoeverre je de situatie in Bosnië met Nederland kunt vergelijken. Drs. Jos van Loon (POS wetenschapper, Arduin) reageerde echter enthousiast en gaf aan dat je met de juiste hoeveelheid onderzoeken (30 dus) wel degelijk de POS resultaten van Bosnië naast de onze kunt leggen en conclusies mag trekken. Tijdens ons in Tuzla zullen we overigens via een face-time verbinding regelmatig contact met hem onderhouden en elkaar informeren.

Zelfredzaamheidsmatrix
Voor wat betreft de toepassing van de Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) gaan we zaken met de GGD Zuid Limburg voorbespreken. Onder andere met Suhreta Mujakovic, een Bosnische wetenschapper, zullen we bekijken hoe de verschillen in het zorgsysteem en de economie een plek krijgen in het onderzoek waardoor we uiteindelijk ook op dát vlak geen appels met peren gaan vergelijken.

We denken veel te kunnen leren van de situatie in Bosnië. Tegelijkertijd zullen we hun informeren over de instrumenten die we hier gebruiken: SIS, ZRM en POS. Over onze bevindingen zullen we jullie ter zijner tijd uiteraard uitvoerig en met alle plezier informeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten